David Smith fall kan ha varit ”hög risk vägran,” expert säger

Det har gått tre veckor sedan en efterlyst Peoria man greps av polis och rapporterades medvetslös i deras förvar.

David Smith, den misstänkte i ett väpnat rån på dagen för gripandet, dog timmar efter polisen förde honom till stationen.

Nu kräver familjen och deras anhängare svar om vad som egentligen hände den dagen.

Smith dog av en hjärthändelse från en hjärtarytmi. Men kan officerare och EMT har gjort mer för att rädda honom? Vi granskade nästan 100 sidor av polisrapporter från gripandet och svaret är fortfarande inte klart.

Inledningsvis endast Peoria poliser utreds av Illinois State Police efter videon dykt upp. Men under veckorna sedan David Smiths gripande, Andrew Rand, VD för Advanced Medical Transport sa att de också har placerats under mikroskop.

”De kunde ha hjälpt min bror. Min bror skulle fortfarande vara här i dag om de hade hjälpt min bror.” sa Smiths syster Keondra Fluker

Fluker och Smiths mor Vernice Fluker sa att de är frustrerade över bristen på kommunikation från polisen om vad som hände 28 oktober

”Just nu vill jag bara veta, exakt vad som hände med min son.”

Peoria polisen sa Smith fångades på kameran råna en närbutik under pistolhot. Efteråt officerare hittade honom liggande på sin sida i en närliggande gård och handbojor honom. Men några medlemmar av samhället uttryckte upprördhet när videon gick viral av officerare som verkar dra en medvetslös Smith. Även om polisen hävdar Smith faktiskt vägrade att stå upp.

Vi försökte be de inblandade sjukvårdarna att få klarhet i dessa olika konton. Men Andrew Rand med AMT sa att de inte ens kan korrigera desinformation eftersom journaler är privata.

”Jag läste en artikel i tidningen som jag uppenbarligen tycker är ett mycket felinformerat dokument… men eftersom vi har en skyldighet att skydda register över vår behandling och interaktioner, kan vi inte göra några kommentarer om något av detta.” sade Rand

För Smiths familj, nedläggning kan vara en lång tid kommer eftersom även om han har gått, på grund av patientens sekretess lagar de fortfarande inte kan komma åt hans journaler.

”Lagen är aldrig så modern som för tillfället. Det är ganska svårt att inte känna att du vill böja en regel för att rymma någons känslomässiga engagemang under en period av sörjande så här.” säger Rand

Men protokollen då? Blev de förföljda? Vi vände oss till Jeff Hall, en lokal advokat som inte är ansluten till fallet.

”Om jag tittade på det här fallet så skulle jag vilja kontrollera kroppen kammar.” sa Hall

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *