Varför föräldrar kan vara sist att veta om en lärare är under utredning för sexuella övergrepp

Föräldrarna är upprörda över att de inte fick veta tidigare – att läraren Jonathan Hovey, tjänstledig sedan augusti – anklagades för att ha sexuellt ofredat en av sina elever.

Dessa känslor förstärktes när de fann att det inte var första gången han stod inför denna typ av anklagelse.

Hovey, en man som ansvarar för att forma unga sinnen är för närvarande anklagas för att missbruka sina elevers förtroende.

Den första klass lärare i Normal står inför flera anklagelser om underprissättning kriminella sexuella övergrepp och grovt brott sexuella övergrepp.

Det senaste påståendet, påstås ha involverat en ung flicka under 13 år.

”Det gör mig väldigt sjuk att tro att en person som sätts i den positionen som lärare skulle göra något sådant”, säger Trish Fink, förälder och tidigare pedagog.

Hovey eskorterades ut ur sitt Klassrum i Glenn Elementary School i april och fick betald ledighet. Hans lön har avskurits när polisen arbetar med fallet.

Det tog fyra månader för föräldrar att ta reda på om utredningen. Nina Gougis, en lokal advokat, sade att det anses vara en snabb vändning.

Många föräldrar blev chockade över att få reda på att distriktet inte bröt mot några lagar genom att vänta på att bryta nyheten.

En del av mig känns som det inte kan vara fallet, säger Hayley Woods, en mor till fyra. ”Det kan väl inte vara sant.”

”Illinois Personnel Records Review Act gränser som har tillgång till viss information, särskilt disciplinära,” Gougis sa.

Lagen skyddar också distriktet eller någon arbetsgivare från att ställas inför en rättegång. Tänk på saken. Om så fort någon anklagade dig för något hemskt och din arbetsgivare berättade för folk innan de utredde… de kan vara ansvariga för ärekränkning.

Vi frågade Fink om det fanns en situation där hon som förälder och pedagog kunde förstå om hennes barns skola inte anmälde henne om ett krav på sexuella övergrepp mot en lärare direkt.

Hon svarade utan att tveka. ”Nej! Som förälder skulle jag vilja veta direkt, så jag kan göra vad jag tycker är bäst för mitt barn.”

Fyra sidor av åtalet beskriver de handlingar Hovey påstås ha vidtagit – placera ett barns hand på hans könsorgan för sexuell tillfredsställelse eller upphetsning och sätta sin hand på en liten flickas vagina, av samma anledning.

Påståenden som denna kan vara mycket skadligt så vi vill skydda deras integritet och sekretess, säger Curt Richardson, advokat för enhet 5. – Samtidigt vill vi skydda våra elever.

”Det är en tunn linje,” Gougis sa. ” Du vill se till att en grundlig undersökning genomförs och ibland släppa den informationen kan komma i vägen för det.”

Det förklarar varför 14 år sedan, när Normal polisen och DCFS undersökte Hovey för anklagelser om olämpligt röra en sjuåring, hovey kunde behålla sitt jobb.

”Avgifter lämnades inte in i den situationen,” Richardson sa. ”Så jag vet inte mer om historien utöver det.”

Richardson kunde inte erbjuda många detaljer om anklagelserna från 2005, lägga till den nuvarande skolförvaltningen var inte anställd där vid den tidpunkten.

Men han försäkrade familjer distriktet samarbetade med polisen.

Richardson sa hovey utsattes för en bakgrundskontroll innan han anställdes, men det var nästan 20 år sedan.

”Mycket kan hända i 18 år,” Fink sa.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *